Все по-често получавам комплименти за Instagram акаунта си (husshe.by.nk) и въпроси как го управлявам. Отскоро се грижа и за акаунтите на различни брандове и след известен опит с най-актуалната социална мрежа, реших да ти споделя някои трикове, които със сигурност ще са ти полезни, ако искаш да градиш Insta присъствие.

Има доста неща, които трябва да знаеш както за създаването на съдържанието, така и за изграждането на аудиторията в твоя профил. Понеже ще се получи доста дълго, ще разделя информацията в 2 отделни статии. Няма да ти обяснявам колко е важно ако си инфлуенсър или имаш бизнес,  да присъстваш в Instagram, това предполагам ти е ясно, затова започвам направо със съдържанието 🙂

Определи целите си и създай стратегия

Както във всяка друга платформа, важно е какъв тип профил градиш и какви са целите ти. Винаги започвам с този въпрос – защо и как. Защо поддържам този блог/фейсбук страница/инстаграм акаунт и какви са целите ми. След като имам ясен отговор на този въпрос, преминавам към въпроса как. Тук изграждам стратегия за действие и план за съдържанието.

Ако целта ти е да създадеш общност с интерес към предприемачество например, най-добре за теб ще е да публикуваш всеки ден изображения с мотивационни цитати. Ако пък си travel агенция и целта ти е да достигнеш потенциални клиенти, е необходимо да публикуваш снимки на дестинациите, до които организираш пътувания и т.н.

В моя случай (husshe.by.nk) целта ми е да изградя аудитория, интересуваща се от мода и лайфстайл (основно), която има интерес към моя личен стил на обличане, следи постовете ми и харесва моделите, които създавам. Затова и градя инстаграм профил тип блог, в който качвам мои лични снимки и снимки на неща, които съм харесала и запечатала. Всички снимки подбирам, обработвам и подреждам внимателно и ще ти кажа точно как след малко.

Преди това искам да ти обърна внимание на нещо важно:

Не забравяй, че съдържанието ти трябва да резонира с аудиторията ти. В която и да е платформа или социална мрежа. Наскоро имах среща с една дама относно онлайн присъствието на нейния бизнес. Тя се занимава с кастинги – клиентите й са различни бизнеси, които имат нужда от модели за реклама или пък филмови и музикални продукции. На сайта й можеш да зададеш какъв тип човек търсиш за своята реклама и да го откриеш. Видях, че има и блог. Очаквах в него да прочета как протича един снимачен ден, какви лица мога да открия в нейната агенция, интервюта с клиентите относно новите им проекти и т.н. – все неща, които са специфични за бизнеса  й, и които биха били интересни на потенциалния клиент. За моя изненада обаче, не открих това. Блог постовете бяха на тема красота, мода и стил – как да поддържаме кожата си, как да се обличаме и какви прически да си правим.

Останах неприятно изненадана. Попитах я защо поддържа такъв тип блог и отговорът отново ме изненада – той е предназначен за моделите – за да знаят те как да поддържат кожата си. Така и не разбрах защо ще правиш блог с информация за модели, когато първата страница на сайта ти е за клиентите – собственици на бизнеси, продуцентии т.н., не модели?!

Та – преди да публикуваш, мисли какви са целите ти, кои са клиентите ти, каква аудитория търсиш, какви последователи трупаш и резонира ли съдържанието ти с тях.

След не толкова краткото ми лирическо отклонение, което целеше да те въведе в основните принципи, които трябва да следваш при избора на тип съдържание за твоя профил, преминавам нататък към практическата част.

Съдържанието в Instagram са описанието в bio-то ти, снимките за сторита и highlights и снимките за постове.

Относно снимките:

Инстаграм е изцяло фото платформа, което до някаква степен затруднява потребителите със създаването на перфектния кадър и подреждането на снимките една до друга така, че да се създаде красиво подредена галерия в профила. Но колкото това затруднява, толкова е и предимство. Чрез визуалното съдържание доста добре можем да изразим креативността си и да покажем по различен начин мисленето, идеите и бизнеса си.

Ето как изглежда моят профил (husshe.by.nk):

Стилът изцяло зависи от теб и това, което искаш да покажеш на света. Ако се занимаваш с арт неща, можеш да заложиш на разчупени фигури и много цветове, ако пък стилът ти е по-обран, ще създаваш по-изчистено съдържание. Това, което те съветвам, е да прегледаш няколко (или доста) различни профили и да видиш кой стил ти допада най-много. Така ще определиш какъв тип снимки да правиш, намираш и подреждаш.

След като си определил стила си, започвай да снимаш! Навсякъде и всичко. Обръщай внимание на детайлите, гледай за красиви места и неща и се старай да снимаш на добра светлина (бяла). Ако се харесваш на дадена снимка, но тя е правена на жълта светлина и не се вписва в стила на останалите, по-добре не я качвай, може да я споделиш като стори.

Относно перфектните instagrammable снимки – трудно ми е да ти дам точно правило как се правят, понеже усетът за стил и красота или го имаш, или не. Ако го нямаш, би могъл да го култивираш с доста работа и принципа проба-грешка, или просто да оставиш човек, който има усет, да прави снимките вместо теб.

След като имаш кадрите, добре е да ги обработиш. Можеш да използваш сходни филтри, за да изглеждат в един стил.

Важно: Не използвай филтрите на Instagram, просто не стават. Препоръчвам ти приложението VSCO за целта. Сигурно искаш да знаеш кои са моите любими филтри? Казвам веднага – най-често използвам HB1 и HB2.

Други приложения, които използвам за снимките си:

  • Snapseed – приложението има доста функции, но аз ги ползвам основно, за да изсветля или да отнема от светлината в конкретна точка. Другото му приложение за мен е постигане на mirror ефект на снимката, когато ми се налага
  • Word Swag – приложението е платено, но съм много доволна от него и го препоръчвам. Ползвам го за добавяне на текст към снимките, получават се изключително красиво
  • Studio design – с него изрязвам снимките си в интересни форми – ромбове, кръгчета, каквото се сетиш 🙂
  • Phonto – да добавя рамка на снимката ми и тя да се вижда цялата, а да не се изреже, когато я кача
  • Giant square – за създаване на онези голееееми квадрати, които грабват вниманието в профила
  • Mosaico – платено, но много важно приложение, ползвам го, за да подреждам и планирам постовете си
  • Coreldraw и Canva също, но те са за desktop, така че не знам дали ще имаш време за тях

 

Снимките за сторита

Размерите, които снимките ти трябва да имат за Insta Story са 1080 x 1920px. Не е нужно обаче да ги обработваш и нагласяш винаги в този размер. Може просто да направиш скрийншот на определена снимка и да я качиш така. По този начин няма да се изреже.

Докато в профила си е добре да нагласяш снимките така, че да изглеждат красиво една до друга, да подбираш какво качваш и да обработваш, в стори това правило не съществува. Дори напротив – колкото по-шарено е, толкова по-свежо и грабващо вниманието е. Добавяй анкети, gif-чета, скала за гласуване, емотиконки, каквото си пожелаеш. Отпусни го това въображение!

Хората все повече гледат сторита, затова не пропускай да публикуваш там!

Highlights

Имаш опцията и да създадеш различни секции с неща, които да подчертаеш в профила си – highlights. Там можеш да публикуваш само неща, които си качил като стори за 24 ч. Т.е. това са сторита, които си избрал да бъдат постоянно в профила ти, но не искаш да са във фийда ти.

Ето как изглеждат моите highlights:

Исках да покажа различните ми интереси и нещата, с които се занимавам. Затова съм ги разделила и на тези категории. Добре е да си направиш обложки на албумите, както съм направила аз, по-стилно е. Аз го направих бързо и лесно с приложението Word Swag, което съм отбелязала по-горе. В него дори имаш опция да избереш размер на снимката за Insta Story.

Captions

Текстовете към снимките изобщо не са за пренебрегване. Снимките са това, което грабват в първия момент, но ако създаваш интересно текстово съдържание, можеш да ангажираш последователите си и да създадеш връзка с тях. Разказвай истории. Ако си снимал храна, разкажи защо обичаш да хапваш това, ако е дестинация, кажи какво те е грабнало в нея и защо си избрал да отидеш точно там. Дай на хората възможност да те опознаят и харесат. Това се случва само когато им открехнеш частичка от себе си – като разказваш.

Bio

Bio-то е доста важно при първоначалното възприятие. Когато даден потребител отвори профила ти, това е първото нещо, което вижда. Затова то трябва да бъде добре помислено и написано според целите ти. Хубаво е да го структурираш и ако има повече неща, които искаш да кажеш за себе си, по-добре ги напиши едно под друго и добави емотиконки към тях, така улесняваш възприятието и информацията се поема по-лесно. Можеш да добавиш и линк в описанието. В инстаграм не можеш да постваш линкове в caption-ите под снимките си, освен ако те не са спонсорирани. Затова най-добрият начин да ползваш единствения активен линк, на който имаш право, е да го актуализираш спрямо новостите при теб. Например ако продаваш нов продукт, качваш пост, пишеш в него какъв е продукта и казваш на хората да видят повече информация за него в линка, който си сложил в bio-то.

Ето как съм направила своето bio аз:

Това е засега от мен, надявам се, че статията ви е била полезна. В следващата част ще ти дам пълна информация за останалите аспекти от поддържането на инстаграм страницата ти.

Ако си научил нещо от мен сега, моля те да споделиш статията със свои приятели, за да разпространим знанието и да се радваме на по-красиво Instagram community 😉

Ако искаш да работиш с мен по твоя бизнес инстаграм, да създавам качествено съдържание за теб и твоя бизнес и да управлявам профила ти, попълни анкетата тук: